top of page

Clima i terrer al Penedès

Entre el mar Mediterrani i la muntanya Serralada Prelitoral.

La terra del Penedès, entre Barcelona i Tarragona, i desde la cota zero a nivell del mar fins a 600 metres d’altitud, rep la influència del sol i del mar i això la fa tan especial pel cultiu de la vinya, protegida dels vents freds del nord pel massís de Montserrat. El seu paisatge manté l’ambient rural dels pobles en harmonia amb la natura.

Les vinyes són el tret identificatiu d’aquest aparador que marquen la diferència, gràcies al treball acurat de la terra que s’ha fet generació rere generació. Amb passió i compromís per tirar endavant. La viticultura s’ha convertit en un art de treballar la terra que es reflecteix en els nostres tradicionals vins tranquils i escumosos.

El clima del Penedès és en general benigne amb influència mediterrània i vents de Mestral i Ponent on a l’estiu predominen les marinades amb una humitat alta que ens afavoreix per refrescar la vinya. La temperatura mitjana és de 15ºC però els estius són llargs i calorosos fet que ens dona temperatures més altres durant el dia, això ens ajuda a tenir una maduresa òptima i un aroma afruitat, i més baixes a la nit cosa que afavoreix també al descans de la planta. A l’hivern les temperatures poden baixar fins els 0ºC, molt beneficiós pel cep en l’època de poda.

Macabeu Aymar.jpg

Macabeu

Grossos, daurats i pell molt fina.

El gotim del d’aquesta varietat és compacte i gros. És ideal per donar-li amplitud als nostres escumosos. Pel que fa al vi, li donarà l’aroma afruitat i una acidesa equilibrada. És de brotació lenta, resistent a les gelades i sequeres. L’època en que es troba en el seu punt òptim de maduració és a l’agost o principis de setembre.

Xarelo Vermell.jpg

Xarel·lo Vermell

Varietat autòctona i en perill d’extinció.

Era molt present a la zona del Penedès però amb l’arribada del cava es va anar extingint. És única pel seu color vermell, té una pell molt gruixuda que la protegeix de malalties i dóna uns vins molt aromàtics que ens recorden a les fruites vermelles. Es cull en el seu punt òptim de maduració que sol ser a finals del mes de Setembre.

Xarelo Aymar (1).jpg

Xarel·lo

Varietat autòctona del Penedès.

El raïm és de grans mitjans i poc compacte amb una pell gruixuda. Als nostres escumosos els hi aportarà cos i estructura. Als vins, com el Blanc de Blancs li dóna personalitat, força, cos, aromes florals i afruitats. L’època de collita és a finals d’agost.

Garnatxa negra.jpg

Garnatxa negra

Varietat tradicional de la Mediterrània i resistent a la sequera. És típica per rosats, de bona graduació i cos mitjà. Molt aromàtica on predominen els fruits vermells. El nostre Aymar rosat és monovarietal d’aquesta varietat que es troba en una zona de la finca on la terra és molt càlida.

Parellada Aymar.jpg

Parellada

Varietat molt fina que produeix grans grossos i compactes.

És de color daurat verdós i pell dura. Té un grau poc elevat, una acidesa mitjana i un aroma molt fresc la qual cosa la fa idònia pel cupatge del nostre Clàssic Penedès. Per altra banda, aporta al vi suavitat i lleugeresa. El conreem a les zones més altes de la finca. Es cull a finals de setembre i principis d’octubre.

Treballant la vinya en secà depenem totalment de la pluja del Penedès

Per això cada anyada no és idèntica a l’anterior això li dóna el seu encant i personalitat.

Tradició vitivinícola, cultura i patrimoni fan del Penedès un territori amb identitat diferenciada.

El terrer, ric en sòls calcaris, d’on neixen i creixen les diferents varietats de raïm, marca la diferència.

En el nostre cas seran les varietats de Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Xarel.lo Vermell les que formen el principal paratge de les nostres vinyes i són les protagonistes del nostre celler.

A més d’altres varietats en menor mesura. Les nostres vinyes reben un tractament ecològic ja que aquesta ha sigut i és la nostre filosofia de treball, per cuidar i mantenir la terra que ens ha vist créixer. Utilitzem productes naturals. Treballem amb adobs orgànics com els nostres avantpassats.

Cada terra pot donar unes propietats concretes al cep i al raïm. Els sòls que la nostra finca conformen són argilosos, calcaris, grabalosos i arenosos la qual cosa afavoreixen al cep depenent de cada varietat.

Clima i terrer a les muntayes de Prades

Les Muntanyes de Prades

Les muntanyes de Prades, situades a la comarca de Tarragona, presenten una climatologia única marcada per hiverns freds i estius moderadament càlids, amb una gran variabilitat tèrmica entre el dia i la nit. Aquesta zona gaudeix d'un clima mediterrani de muntanya, amb una altitud que proporciona una frescor ideal per al cultiu de la vinya. Les finques de Vimbodí i Vallclara, situades a les vessants d'aquestes muntanyes, es beneficien d'aquest clima, que afavoreix una maduració lenta i equilibrada del raïm.

Els sòls de llicorella, típics d'aquesta regió, són especialment valorats en viticultura per la seva capacitat de drenar l'aigua i retenir la calor, la qual cosa ajuda a produir vins de gran qualitat. La llicorella, una pissarra trencadissa, aporta una mineralitat característica als vins, contribuint a la seva complexitat i estructura.

 

Aquestes condicions potenciades per l'altitud i la composició del sòl són ideals per produir vins amb una acidesa viva, aromes intensos i una qualitat excel·lent. La dedicació del celler Aymar a aquestes vinyes d'alçada posa en relleu el potencial vitivinícola de la regió.

Carmenere montagudell aymar.jpg

Carmenère

La Carmenère és una varietat de raïm originària de Bordeus, França, tot i que és molt popular a Xile, on es va redescobrir després de ser considerada pràcticament extinta a Europa. A Espanya, aquesta varietat és quasi desconeguda, però el celler Aymar n'ha fet una tasca important de recuperació a la finca Montagudell. Els vins de Carmenère solen ser intensos i complexos, amb fruites vermelles i negres, espècies, pebre i tocs herbacis, de una textura suau i tanins ben integrats.

bottom of page